Γιατί τοποθετήθηκα κατά των ανεμογεννητριών
>> Του Παντελή Στεφάνου - Ιατρός, Αντιδήμαρχος Χίου και Περιβάλλοντος
Αντί προλόγου παραθέτω για προβληματισμό απόσπασμα από άρθρο του Π. Αλιβιζάτου καθηγητή της Χημείας στο πανεπιστήμιο του Berkeley,που αναφέρεται σε υποτιθέμενη σύσκεψη τεχνοκρατών και πολιτικών και λήψη αποφάσεων για τη σωτηρία της χώρας. Το πλήρες κείμενο δημοσιεύθηκε στο Κ της Καθημερινή της 25ης Μαρτίου.
Αναφέρει λοιπόν ο επιφανής Έλληνας : …..Αποφάσισαν ότι η χώρα θα ανέπτυσσε έναν κλάδο υψηλής τεχνολογίας, εστιασμένο στην οικολογία και στα οικοσυστήματα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τηλεπικοινωνίες. Αυτό το όραμα ήταν απόλυτα συμβατό με τους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και της ναυτιλίας, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση η «νέα οικονομία» να αναπτυχθεί εις βάρος τους. Εάν η Ελλάδα ήθελε να προστατεύσει τις εκπληκτικές φυσικές της ομορφιές και παράλληλα να αναπτύξει μια νέα οικονομία υψηλού επιπέδου, θα έπρεπε να διαμορφώσει έναν νέο τρόπο οικολογικής σκέψης και να δημιουργήσει μια νέα οικολογικά εστιασμένη βιομηχανία.. Εάν το πετύχαινε εσωτερικά τότε θα κατείχε την κρίσιμη τεχνογνωσία που θα ήταν σε πρώτη ζήτηση παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες…….
Δεν νομίζω να υπάρχει στον τόπο μας ούτε ένας πολίτης που να μην είναι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και δεν πιστεύω να υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην συμφωνεί ότι κάθε επένδυση που γίνεται στο τόπο μας για να είναι βιώσιμη και με προστιθέμενη αξία αλλά και να συνεισφέρει μακροπρόθεσμα στην τοπική και εθνική οικονομία θα πρέπει να ακολουθεί το παραπάνω όραμα.
Δυστυχώς φοβάμαι ότι η συγκεκριμένη επένδυση έτσι όπως κατατίθεται στην προς έγκριση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν πληρεί τις παραπάνω προ – υποθέσεις, τις μόνες που πράγματι μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Και δεν τις πληρεί διότι όπως ρητά αναφέρει στη μελέτη του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η επένδυση αυτή διαταράσσει το νησιώτικο τοπίο και θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη μείωση του τουρισμού και μάλιστα του εναλλακτικού που αποτελεί και στόχο μας. Δεν τις πληρεί διότι οι ανεμογεννήτριες είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας ( γιατί άραγε; Μήπως η εταιρεία δεν έχει τεχνογνωσία ή νεότερης γενιάς ανεμογεννήτριες; ), η δε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι προσαρμοσμένη πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο χωρίς εναλλακτικές προτάσεις!! Δεν τις πληρεί διότι πουθενά δε μελετά αν υπάρχουν επιπτώσεις στην καλλιέργεια της μαστίχας του παγκόσμια αποκλειστικού γεωργικού προϊόντος μας.Δεν τις πληρεί διότι πουθενά δεν διαβεβαιώνεται η ενεργειακή αυτάρκεια της Χίου από τις ανανεώσιμες πηγές μετά την πολύ μα πολύ σημαντική διασύνδεσή της με την Ελλάδα!!.
Και όμως όλα θα μπορούσαν να ήταν τελείως διαφορετικά αν η επένδυση Ρόκα είχε ενταχτεί από την Περιφέρεια αλλά κυρίως από τον κεντρικό σχεδιασμό σε μια συνολική μελέτη - πάντα με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου - σε μια εφαρμόσιμη μελέτη μετατροπής των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε Πράσινα Νησιά που θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, με πλήρες σύστημα ανακύκλωσης και με ορθολογική διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων και του θαλάσσιου πλούτου.
Και τότε μόνο οι ανεμογεννήτριες θα αποτελούσαν για μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Παντελής Στεφάνου, Ιατρός, Αντιδήμαρχος Χίου και Περιβάλλοντος.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 6322 εμφανίσεις
Σχόλια
Σοβαρη και υπευθυνη η
Εγώ θα πω Μπράβο στον
Κύριε Π Στεφάνου σας