Παρατείνεται η μεγάλη έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» έως τον Ιούνιο του 2014
Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2013 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “NOESIS” στη Θεσσαλονίκη, παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2014. Η χρονική παράταση λειτουργίας της δόθηκε λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνουν σχολεία από όλη την Ελλάδα και οργανωμένες ομάδες Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η σημαντική αυτή έκθεση, που αναπτύσσεται σε επιφάνεια 850τμ, προβάλλει τους γεωλογικούς θησαυρούς του Αιγαίου πελάγους, με πλούσια συλλογή εκθεμάτων, φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.
Είναι μια μεγάλη έκθεση με σπάνια εκθέματα και απολιθώματα από σεκόγιες, φοίνικες και δεινοθήρια που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στο Αιγαίο και διατηρήθηκαν μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης. Σε αυτήν παρουσιάζονται αναπαραστάσεις ηφαιστείων και τεκτονικών αλλαγών που αναδεικνύουν την απαράμιλλη ομορφιά των νησιών και εξιστορούν τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου.
Η έκθεση δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: πώς διαμορφώθηκε το Αιγαίο, τί υπήρχε πριν από τη δημιουργία του, ποιες φυσικές δυνάμεις διαμόρφωσαν το σημερινό ανάγλυφο του Αρχιπελάγους και ποιες μορφές ζωής, χλωρίδας, πανίδας και του ανθρώπου εμφανίστηκαν στη μακρά διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων.
Το εντυπωσιακότερο κομμάτι της έκθεσης είναι ένας γιγάντιος απολιθωμένος κορμός μήκους 12 μέτρων ενός πλατύφυλλου καρποφόρου δένδρου, που βρέθηκε στην περιοχή της Ερεσσού της Λέσβου και χρονολογείται πριν 18,5 εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν, επίσης, δεκάδες άλλα σπάνια εκθέματα από τα γεωλογικά «θαύματα» του Αιγαίου που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Ενδεικτικά, ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι μοναδικοί αμμωνίτες από τη Χίο που κολυμπούσαν στα νερά της Τηθύος πριν από 245 εκατομμύρια χρόνια, πέτρινα απομεινάρια από δέντρα φοίνικα, πεύκο και βελανιδιά, ένας ογκόλιθος με αποτυπώματα φύλλων κανέλας και δάφνης και μαρτυρίες μορφών εξέλιξης του ανθρώπου όπως το κρανίο του μακεδονικού ουρανοπίθηκου και το κρανίο των Πετραλώνων. Εξίσου σημαντικά είναι το απολιθωμένο κρανίο Αντιλόπης από τη Σάμο, το κρανίο της κοντόλαιμης καμηλοπάρδαλης από τη Χίο και το σαγόνι του νάνου ελέφαντα από την Τήλο.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες. Η κεντρική ενότητα παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Αιγαίου, η δεύτερη τις γεωδυναμικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητά της, ενώ στην τρίτη ενότητα προβάλλεται η εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της κατά τη διάρκεια 20 εκατομμυρίων ετών.
Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη σύμπραξη του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ και τη συνεργασία των πανεπιστημίων Αιγαίου και Κρήτης. Την επιμέλεια και τη μουσειολογική-μουσειογραφική παρουσίαση έχει αναλάβει η TETRAGON.
Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», με επιστημονική και αισθητική πληρότητα και εκλαϊκευμένη παρουσίαση, απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό αναλαμβάνει ξεναγήσεις σχολείων και οργανωμένων ομάδων επισκεπτών, ενώ για παιδιά άνω των 5 ετών έχουν οργανωθεί μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα όπως τα «Σαββατοκύριακα στο Αιγαίο» που υλοποιούνται κάθε σαββατοκύριακο.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιουνίου του 2014.
Προγραμματισμός επισκέψεων: 2310-483000 (2) Δευτέρα-Παρασκευή 8:30-13:30.
Εκπαιδευτικά προγράμματα: 6972 974586 και aegeon.archipelago@gmail.com.
Πρόσβαση στο NOESIS: λεωφορεία 66 και 36 που κάνουν στάση εντός του NOESIS.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1161 εμφανίσεις