Ο Έλληνας που έγινε καμικάζι στην Αλγερία
Νεαρός ελληνικής καταγωγής, γεννημένος και μεγαλωμένος στην ελληνική κοινότητα της περιοχής Λόντον του Οντάριο Καναδά, ήταν ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που τον Ιανουάριο του 2013 είχαν επιτεθεί σε πετρελαϊκή βάση στην Αλγερία.
Την αποκάλυψη έκανε χθες η κρατική τηλεόραση του Καναδά CBC, η οποία δημοσίευσε το όνομα και τη φωτογραφία του 24χρονου που φέρεται να έχει ασπαστεί το δόγμα του Ισλάμ μαζί με έναν ακόμη αραβικής καταγωγής συμμαθητή του, τον Αλί Μεντλέζ, που επίσης συμμετείχε στην επίθεση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ειδικού στα θέματα εθνικών υποθέσεων δημοσιογράφου Γκρεγκ Γουέστον, ο Κρις Κατσιρούμπας ήταν ένας από τους 32 ισλαμιστές που είχαν κρατήσει ομήρους για τέσσερις ημέρες εργαζομένους εργοστασίου στην περιοχή Ιν Αμένας.
Επικαλούμενος πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ο Γουέστον αποκάλυψε ότι είναι πιθανόν ο Κατσιρούμπας και ο Μεντλέζ να ανατινάχτηκαν σκόπιμα στη μεγάλη έκρηξη που σκότωσε και τους τελευταίους δέκα ομήρους στο αλγερινό εργοστάσιο.
Σύμφωνα με το CBC, τουλάχιστον άλλοι δύο συμμαθητές τους είχαν φύγει μαζί τους για το εξωτερικό πριν από έναν χρόνο. Ο Γουέστον τόνισε μάλιστα πως «ο Κατσιρούμπας πιθανότατα ήταν το πρόσωπο που οι όμηροι περιέγραψαν ως ''ξανθό που μιλούσε αγγλικά της Βόρειας Αμερικής''».
Το κλίμα στη μικρή πόλη Λόντον είναι ιδιαίτερα βαρύ, μετά και την απόφαση της οικογένειας Κατσιρούμπα να μην κάνει καμία δήλωση για το θέμα. «Ο Κρις ήταν από ελληνική ορθόδοξη οικογένεια, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε ασπαστεί τον ισλαμισμό, όπως και ο δεύτερος. Οι δυο τους ήταν φίλοι και ζούσαν στο Οντάριο», δήλωσε στο «Εθνος» μέλος της ελληνικής παροικίας.
Ως ένα φυσιολογικό παιδί που κάποια στιγμή ασπάστηκε τον ισλαμισμό περιγράφουν τον Κρις οι πρώην συμμαθητές του. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι δύο Καναδοί εγκατέλειψαν το λύκειο το 2007. Ο Κατσιρούμπας δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Εκτοτε άλλαξε. Ο Μεντλέζ παντρεύτηκε το 2009.
Ενας παλιός του φίλος θυμάται ότι ήταν «πολύ έξυπνος στο σχολείο και αρκετά δραστήριος». Εμενε με τη μητέρα του σε σπίτι με πισίνα σε μια μεσοαστική γειτονιά του Λόντον και είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό και πάρα πολλά ξαδέλφια.
Το 2012 ο Κατσιρούμπας και ο Μεντλέζ έφυγαν μαζί από τον Καναδά για το εξωτερικό. Κανείς δεν έμαθε ξανά νέα τους.
Το όνομά τους ξανακούστηκε όταν πριν από δύο μήνες πράκτορες των καναδικών μυστικών υπηρεσιών ρωτούσαν τους συμμαθητές τους γι' αυτούς, χωρίς όμως να τους αναφέρουν ότι είναι νεκροί, ούτε ότι συμμετείχαν σε μία από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών.
Η επίθεση
Λουτρό αίματος με 66 νεκρούς
Η επίθεση των ισλαμιστών είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιανουάριο στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Ιν Αμένας στην Αλγερία. Οι 32 ένοπλοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αλγερινής εταιρείας και απειλούσαν να τις ανατινάξουν.
Εκτός από αυτό όμως, είχαν κρατήσει εργαζομένους της μονάδας ως ομήρους για τέσσερις ημέρες. Η τρομοκρατική ενέργεια κατέληξε ύστερα από παρέμβαση του στρατού της Αλγερίας σε λουτρό αίματος, με νεκρούς 37 από τους ομήρους και 29 από τους βομβιστές αυτοκτονίας.
Επέζησαν τρεις
Οι τρεις τρομοκράτες που επέζησαν συνελήφθησαν. Οπως έγινε γνωστό, οι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της οργάνωσης «Υπογράφοντες με Αίμα», η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο από τον ιστορικό ηγέτη της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο οποίος και σκοτώθηκε κατά την επέμβαση.
Στον απόηχο της αιματηρής κατάληξης της υπόθεσης, ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ είχε δηλώσει: «Οι 32 τρομοκράτες προήλθαν από το Βόρειο Μαλί. Τρεις από τους δράστες ήταν Αλγερινοί και οι υπόλοιποι υπήκοοι Καναδά, Αιγύπτου, Τυνησίας, Μαλί, Νιγηρίας και Μαυριτανίας, όλοι μέλη της ομάδας του Μόχταρ Μπελμόχταρ, πρώην στελέχους της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, την οποία εγκατέλειψε τον Οκτώβριο για να ιδρύσει τη δική του οργάνωση».
Μέχρι προχθές, όταν το κρατικό κανάλι του Καναδά αποκάλυψε την καναδική ταυτότητα των δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας, η επίσημη κυβέρνηση αρνούνταν κάθε σχέση με το θέμα.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
Πηγή: ethnos.gr
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2203 εμφανίσεις