Xιακή ποίηση του 17ου και 18ου αιώνα
Το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου και η Χορωδία Χίου, η οποία γιορτάζει τα 35χρονά της, συνδιοργανώνουν ημερίδα για τη χιακή ποίηση του 17ου και 18ου αιώνα.
Στα νησιά του Αιγαίου πελάγους γύρω στα 1600 - 1700 αναπτύχθηκε μία θεατρική δραστηριότητα, με έργα που γράφονταν εκεί και παραστάσεις που δίνονταν κάτω από τη επιρροή της καθολικής προπαγάνδας μέσω των ιησουίτικων μοναχικών ταγμάτων. Οι Ιησουίτες ίδρυσαν στη Χίο επιφανή Σχολή και το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο κατείχε σημαντική θέση. Τα θέματα των θεατρικών έργων ήταν παρμένα από τη Βίβλο ή από την κλασική αρχαιότητα. Πολλοί από τους συγγραφείς τους παραμένουν άγνωστοι. Η έρευνα ωστόσο έφερε στο φως το όνομα ενός σημαντικού Χιώτη συγγραφέα και λόγιου, καθολικού στο θρήσκευμα, του Θωμά Βελάστη, συγγραφέα του «Δαβίδ», που ανέβασε ο Σπύρος Ευαγγελάτος με το «Αμφιθέατρο» το 1980 σε μουσική Ελένης Καραϊνδρου. Η πρεμιέρα μάλιστα του «Δαβίδ», ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι γραμμένος σε χιώτικη διάλεκτο, δόθηκε στη Χίο στα εγκαίνια του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου με φροντίδα της κτήτορος οικογένειας Ξυλά.
Εισηγητές στην ημερίδα είναι λαμπροί ερευνητές της εν λόγω περιόδου και εξαίρετοι ομιλητές, ο Νάσος Βαγενάς, ο Βάλτερ Πούχνερ, ο Μάρκος Ρούσσος και η Μάρα Ψάλτη.
Διάρκεια περίπου 100 λεπτά.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2399 εμφανίσεις