Στη Χίο μαθητές και καθηγητές από Λετονία, Λιθουανία, Κροατία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πορτογαλία και Τουρκία
Δελτίο τύπου από το 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου
Το έργο Erasmus+ KA220 (2023-1-LV01-KA220-SCH-000124677) με τίτλο ‘’Sustainable Solutions’’, που υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2025, συγκεντρώνει σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς από επτά ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Το έργο επιδιώκει να ενδυναμώσει τους νέους με περιβαλλοντικές γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Μέσω της συνεργασίας μεταξύ σχολείων, οργανώσεων νεολαίας και επιχειρήσεων, παρέχονται στους μαθητές ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ οι δάσκαλοι ανταλλάσσουν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και βέλτιστες πρακτικές.
Η τρίτη συνάντηση των εταίρων από Λετονία, Λιθουανία, Κροατία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πορτογαλία και Τουρκία πραγματοποιήθηκε στις 16 έως 18 Οκτωβρίου 2024 στη Χίο . Οι ομάδες των εταίρων αποτελούνταν από 4 μαθητές και 2 καθηγητές από κάθε χώρα, ενώ από τη Χίο συμμετείχαν δώδεκα μαθητές της Β’ και Γ’ τάξεως του τομέα Δομικών Έργων και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, μια μαθήτρια του τομέα Διοίκησης και Οικονομίας και μια μαθήτρια του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων του 1ου ΕΠΑΛ Βροντάδου και οι καθηγητές Ανδρέας Ξενάκης, Τριανταφυλλιά Ασπρούλη και Ηλίας Βορριάς. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι εταίροι εστίασαν στη δοκιμή και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Προγράμματος Σπουδών Eco-Tech Skills. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες των 10 ατόμων και εφάρμοσαν πιλοτικά τα προγράμματα σπουδών. Το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων κάλυψε μια σειρά θεμάτων, όπως ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων, αποτελεσματική επικοινωνία για περιβαλλοντικά ζητήματα, ψηφιακή χαρτογράφηση, σχεδιασμός πράσινων μαθημάτων, βιώσιμος σχεδιασμός με ψηφιακά εργαλεία, αειφόρος ενέργεια, διεπιστημονικά σχέδια μαθημάτων, πρακτικά εργαστήρια για ψηφιακά εργαλεία και εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή . Συνολικά, αυτές οι δραστηριότητες είχαν στόχο να διασφαλίσουν ότι το έργο προχωρά καλά και ότι οι απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις μεταδίδονται στους συμμετέχοντες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Πρόγραμμα εργασιών συνάντησης ( IO2)
Ημέρα 1
-Καλωσόρισμα,
Παρουσίαση του εκπαιδευτικού πακέτου, των μαθησιακών στόχων. Προσδοκίες εργασιών. Προσδοκίες εκπαίδευσης
Ενότητα 1: Πράσινος σχεδιασμός μαθήματος
Ενότητα 2: Εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος
Ενότητα 3: Ανάλυση δεδομένων και οπτικοποίηση
Συμπεράσματα της ημέρας
Ημέρα 2
Ενότητα 4: Αποτελεσματική επικοινωνία
Ενότητα 5: Ψηφιακή χαρτογράφηση
Ενότητα6 : Βιώσιμος σχεδιασμός και ενέργεια
Συμπεράσματα της ημέρας
Ημέρα 3
Ενότητα7: Αποτελεσματική Επικοινωνία για Περιβαλλοντικά Θέματα
Ενότητα 8: Ψηφιακά εργαλεία
-Αξιολόγηση και ανατροφοδότηση σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών Eco-Tech Skills
- Τελετή Λήξης και Διανομή Πιστοποιητικών Συμμετοχής και Πιστοποιητικών Europass
Μελλοντικά σχέδια και επόμενα βήματα
Στο τέλος της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί. Συζητήθηκαν μελλοντικά σχέδια για το πρόγραμμα και κοινοποιήθηκαν τα καθήκοντα του κάθε φορέα για το επερχόμενο πακέτο εργασίας (IO3). Στόχος της επόμενης δραστηριότητας θα είναι η πιλοτική εφαρμογή της πλατφόρμας EcoNet με ομάδες που θα αποτελούνται από δασκάλους, εκπαιδευτές και συνδεδεμένους εταίρους. Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει στην επικύρωση της χρησιμότητας και της αποτελεσματικότητας της πλατφόρμας και θα εντοπίσει τυχόν τομείς προς βελτίωση.
Πολιτιστικές δραστηριότητες
Εκτός από πιλοτικά προγράμματα τα απογεύματα επισκεφτήκαμε τον Κάμπο, το Μουσείο Μανταρινιού, όπου ξεναγηθήκαμε στους χώρους του, αργότερα στον αύλειο χώρο του κτήματος «Περοβόλι» χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς με τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας ‘’Χίοι εν Χορώ’’. Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Μαστίχας, τα μεσαιωνικά χωριά Πυργί και Μεστά και την παραλία Μαύρα Βόλια. Την τελευταία μέρα περιηγηθήκαμε στην πέτρα του Ομήρου, το Κάστρο, τα Οθωμανικά Λουτρά και τη Βιβλιοθήκη Κοραή.
Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2025 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.
Ευχαριστίες:
Τους μαθητές μας για την άψογη συνεργασία τους.
Το σύλλογο διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς ‘’Χίοι Εν Χορώ’’
Την Κα Ελένη Παϊδούση για την υποδοχή της στο Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Πειραιώς.
Την διευθύντρια Κα Χαζίρη Άννα, και την εκπαιδευτικό κα Σταυριανή Ρούπακα για την υποδοχή τους στη Βιβλιοθήκη ‘’Αδαμάντιος Κοραής’’
Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου
Το Γραφείο Τουρισμού Δήμου Χίου.
Το Δήμο Χίου.
Τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και τους Εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, για την πολύτιμη βοήθεια τους όπου χρειάστηκε.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 92 εμφανίσεις