Λαγάνα το ψωμί της Καθαρής Δευτέρας (συνταγή)
Ψωμί ξεχωριστό της Καθαρής Δευτέρας είναι η λαγάνα.
Βασικό στοιχείο του ελληνικού τραπεζιού που θέλει να ανταποκριθεί στις διαιτητικές απαιτήσεις της Μεγάλης Σαρακοστής.
«Η γνωστή μας λαγάνα (που καταναλώνεται σ’ όλη την Ελλάδα την Καθαρά Δευτέρα και όλη την πρώτη βδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής), αποτελεί εξέλιξη του γνωστού αρτολάγανου του αρχαίου κόσμου.
Στα νεώτερα χρόνια η λαγάνα ήταν αλλού ανεβατό ψωμί και αλλού άζυμο.
Γινόταν με ανεβατό ζυμάρι, αλλά τι πίεζαν με το πλαστήρα για να γίνει «πλακερό».
Στη συνέχεια βύθιζαν τα δάχτυλα και φούρνιζαν. Κάπως έτσι γίνεται και σήμερα», σημειώνουν στο εξαιρετικό βιβλίο τους «Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα» οι Νίκος και Μαρία Ψιλάκη (εκδόσεις ΚΑΡΜΑΝΩΡ- Ηράκλειο Κρήτης).
Συνταγή για λαγάνα (από το ίδιο βιβλίο)
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 ποτήρι νερό
5 κουταλιές ελαιόλαδο
15-20 γραμμάρια μαγιά
Σησάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Κάνομε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνομε το χλιαρό νερό.
Διαλύομε στο νερό τη μαγιά και ρίχνομε το ελαιόλαδο.
Τραβάμε αλεύρι από γύρω- γύρω και ζυμώνομε λείο, ελαστικό ζυμάρι.
Το κάνομε μπάλα, σκεπάζομε με πετσέτα ή ζελατίνη και αφήνομε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Δίνουμε το σχήμα της λαγάνας με το πλαστήρα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ψωμί.
Σκεπάζομε πάλι, αφήνομε να φουσκώσει για μισή ώρα και μετά βουτάμε τα δάχτυλά μας φθάνοντας μέχρι τον πάτο της λαγάνας.
Αλείφομε με λάδι, πασπαλίζομε με μπόλικο σησάμι και ψήνομε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Λαγάνα με πετιμέζι
Όπως και παραπάνω, μόνο που βουτάμε τα δάχτυλά μας στη λαγάνα αφού τα έχομε βουτήσει σε πετιμέζι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: από το φούρνο Καρβέλι στην πόλη της Χίου.
Επιμέλεια κειμένου: Θοδωρής Πυλιώτης
Συγχαρητήρια και στην ιδέα να υποδεχθούν τους πελάτες τους το Σάββατο πριν την Καθαρή Δευτέρα ντυμένοι μασκαράδες!
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1361 εμφανίσεις