Γιορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Τσαγκαράδων
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου (ημέρα εορτής του Αγ. Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτη των εμπόρων και επισκευαστών υποδημάτων και δερμάτινων ειδών της Χίου) πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου Τσαγκαράδων του Σωματείου Υποδηματοποιών Καταστηματαρχών Χίου.
Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ.μ. θα αρχίσει ο Μεγάλος Εσπερινός.
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου και ώρα 7 π.μ. θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία.
Ενημερώνονται όσοι θέλουν να προσκυνήσουν ότι ο Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου Τσαγκαράδων, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου θα είναι ανοικτός από τις 4μμ έως αργά το βράδυ και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, θα παραμείνει ανοικτός όλη την ημέρα.
Θαύματα του Αγίου Δημητρίου στη Χίο τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ.
Στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ., όταν η Θεσσαλονίκη υπέφερε από την πείνα, ο Άγιος Δημήτριος είχε κάνει αρκετές φορές την εμφάνισή του και πλοία που είχαν άλλους προορισμούς τα οδήγησε στη Θεσσαλονίκη.
Παρακάτω αναφέρουμε δύο από τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου που έχουν σχέση με τη Χίο τα οποία παρέχουν και ιστορικά στοιχεία για μία ιστορικά «σκοτεινή» περίοδο για το νησί. Έτσι βλέπομε το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε η γεωγραφική θέση της Χίου εκείνη την εποχή και τη συμβολή της ως σημαντικού εμπορικού σταθμού. Επίσης μας πληροφορούν ότι η Χίος τότε υπάγονταν στο θέμα του Ελλησπόντου με έδρα την Άβυδο.
Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μαυρίκιος, ο Άγιος Δημήτριος εμφανίστηκε στη Χίο σε κάποιο ναύκληρο που ονομάζονταν Στέφανος και μετέφερε σιτάρι από την Αίγυπτο στην Κωνσταντινούπολη και του είπε να πάει το φορτίο στη Θεσσαλονίκη κάτι που έκανε και με αυτόν τον τρόπο σώθηκε η Θεσσαλονίκη από την πείνα.
Νέα πείνα έπεσε σαν μάστιγα στην Θεσσαλονίκη και σχεδόν σ’ όλη την επικράτεια το 610 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Φωκά. Το θαύμα το διηγείται από την προσωπική του εμπειρία ένας από τους Υπάρχους της εποχής εκείνης στον συγγραφέα των θαυμάτων του Αγίου Δημητρίου αρχιεπίσκοπο Ιωάννη :
Ο Άγιος Δημήτριος εμφανιζόταν στα πλοία που έπλεαν για τη Κωνσταντινούπολη, και τους έδινε εντολή να στρέφονται προς τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν απεσταλμένο των Υπάρχων του Ιλλυρικού. Από την αλλαγή αυτή της πορείας των πλοίων προκλήθηκε μεγάλη ταραχή, διότι δεν είχαν στείλει κανέναν άνθρωπο με το όνομα αυτό, για να ζητήσει βοήθεια.
Εμφανίσθηκε όμως ο Μάρτυρας σε κάποιον πιστό άνδρα, απεσταλμένο του κόμητος της Αβύδου στην Χίο, ο όποιος είχε εντολή να επισπεύσει την κίνηση των πλοίων προς την Βασιλεύουσα. Του είπε λοιπόν να μην αθυμεί και οδύρεται, επειδή αυτός που κάθεται και προσυμφωνεί όλα τα πλοία και τα στέλνει στην Θεσσαλονίκη είναι ο Δημήτριος. Πήγε τότε ο άνθρωπος αυτός στον Ναό του άγιου μάρτυρος Ισιδώρου (που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης της Χίου) και τον παρακάλεσε να του αποκαλύψει πως ακριβώς έχουν τα πράγματα. Σαν απάντηση άκουσε από το στόμα των δαιμονιζομένων που ήταν μέσα στον Ναό ότι «ο λογχόπληκτος και βιαιοθάνατος Δημήτριος εγύρισε όλα τα πλοία προς την Θεσσαλονίκη». Επειδή όμως ούτε μετά από αυτό διέκρινε την αλήθεια, έγραψε στον γενικό διοικητή του Ιλλυρικού και στον κόμητα της Αβύδου τα όσα συνέβαιναν. Ο κόμης έγραψε στον βασιλέα, και αυτός απευθύνθηκε επίσης στους Ύπαρχους με επιπληκτικές διαταγές. Προκλήθηκε έτσι γενική σύγχυση. Με αυτό τον τρόπο όλοι έμαθαν ότι δεν υπήρχε κανείς Δημήτριος απεσταλμένος των Ύπαρχων, οι όποιοι μάλιστα ένορκα το διαβεβαίωσαν αυτό προς όλους, και έτσι γνώρισαν όλοι τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 2491 εμφανίσεις