Επετειακή κινηματογραφική τριλογία «Οι Σφαγές της Χίου 1822» στην πλατεία Βουνακίου
Η επετειακή κινηματογραφική τριλογία «Σφαγές της Χίου» φιλοξενείται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Χίου την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, στις 20.30 στην Κεντρική Πλατεία (Πλαστήρα).
Ο Σύλλογος Κοφινά – Σήφι, γνωστός για την μέχρι τώρα αδιάκοπη πολιτιστική δράση του, τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί και στο θεατρικό- κινηματογραφικό χώρο, δίνοντας παραστάσεις και γυρίζοντας ιστορικές και άλλες ταινίες, που αγγίζουν όλο το φάσμα ενδιαφέροντος του φιλοθεάμονος Χιώτικου κοινού. Οι Θεατρεργάτες Κοφιναίοι είναι ένα εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης με έδρα τον Κοφινά, που αποτελείται από 20 και πλέον ανθρώπους και έχει στόχο μέσα από μια σειρά σεμιναρίων να μπορέσει να εκφράζεται σωστά.
Το καλοκαίρι του 2022, ο ΕΕΑΣ Κοφινά Σήφι παρουσιάζει την επετειακή κινηματογραφική τριλογία του «Σφαγές της Χίου» σε σενάριο και σκηνοθεσία Μπάμπη Κοιλιάρη. Παίζουν οι «Θεατρεργάτες Κοφιναίοι». Οι τρεις ταινίες μικρού μήκους (30’) αποτελούν μια σπονδυλωτή καταγραφή των πιο αντιπροσωπευτικών γεγονότων την περίοδο των σφαγών στη Χίο το 1822. Η πρώτη, με τίτλο «Σιγησάτω πάσα σάρξ» ταινία, γυρίστηκε το 2020 και αφορά την σφαγή 75 λεπρών στο Λωβοκομείο της Χίου και την διάσωση ορισμένων. Είναι βασισμένη σε αφηγήσεις περιοίκων. Η δεύτερη ταινία «Μελανές Πέτρες» γυρίστηκε το 2021 και αφορά την σφαγή 10.000 Χιωτών στην ακτή του Μελανιούς και στο Άγιο Γάλας. Είναι βασισμένο στο βιβλίο του καθηγητή Κώστα Φραγκομίχαλου για το χωριό του, καθώς και αφηγήσεις από το βιβλίο του Στυλ. Βίου. Η τρίτη ταινία γυρίστηκε το 2022 και αφορά την σφαγή στον ιστορικό Ανάβατο. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του αείμνηστου καθηγητή Ανδρέα Αξιωτάκη. Κάμερα και ειδικές λήψεις: Μιχάλης Κοιλιάρης. Συνολική διάρκεια προβολής 90 λεπτά. Τα έργα γυρίστηκαν στους ίδιους χώρους που συνέβησαν πριν 200 χρόνια.
Οι προβολές της κινηματογραφικής τριλογίας «Σφαγές της Χίου» γίνεται εβδομαδιαία τα καλοκαίρια των 3 τελευταίων χρόνων, σε δημόσιους χώρους κοινοτήτων, φορέων και συλλόγων, εντός και εκτός πόλης προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστή η χιώτικη ιστορία της επαναστατικής περιόδου και ακολουθούν συζητήσεις με το κοινό για κάθε σχετικό με τα έργα θέμα. (Ναυτικό Μουσείο Χίου, Μουσείο Μαστίχας, Ίδρυμα Τσάκος, Διονύσιο ίδρυμα κλπ.)
Για τους Θεατρεργάτες Κοφιναίους: Μπάμπης Κοιλιάρης – Συγγραφέας Σκηνοθέτης
Για το σύλλογο: Ματθαίος Μαυρογιώργης Πρόεδρος ΔΣ.
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 536 εμφανίσεις