"Άμεσος ο κίνδυνος καταστροφής της φετινής ελαιοπαραγωγής"
>> Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης
Τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου, επισημαίναμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση, με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, τον άμεσο κίνδυνο καταστροφής της ελαιοπαραγωγής από το δάκο λόγω της πιθανότατης ολέθριας καθυστέρησης έναρξης της δακοκτονίας, επειδή βγήκε άγονος ο διαγωνισμός, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού προϋπολογισμού και της άρνησης της περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει στη δακοκτονία όπως έκανε μέχρι το 2011. Σημειώναμε ότι, όπως βεβαιώνουν και οι υπηρεσίες, ο κίνδυνος αυτός είναι άμεσος επειδή, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, αφενός η καρποδεσία φέτος είναι πρώιμη κατά 25 μέρες και αφετέρου ο δάκος έχει ήδη "φουντώσει". Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα επιβαλλόταν άμεση δράση από την Περιφέρεια.
Και καταλήγαμε στην επιστολή μας :
"Να γιατί είναι τεράστιες οι ευθύνες τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Περιφερειακής Αρχής που αφενός επέμεναν και επιμένουν να αναθέτουν -και μάλιστα καθυστερημένα- την προστασία της βασικής πηγής εισοδήματος της Λέσβου σε εργολαβία και αφετέρου γιατί μέχρι σήμερα δεν διεκδίκησαν ουσιαστικά και δυναμικά αύξηση του συνεχώς μειουμένου προϋπολογισμού για τη δακοκτονία αλλά και για την Περιφέρεια συνολικά.
Κύριε Πρόεδρε,
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε, λόγω της σημασίας και της κρισιμότητα του θέματος να συνέλθει έκτακτα και άμεσα, αυτή την εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη δακοκτονία."
Η περιφερειακή Αρχή , κατά την πάγια τακτική της να υποβαθμίζει το Π. Συμβούλιο το έφερε ως "ενημέρωση" μετά από 21 μέρες (!!!) τελευταίο στην ημερήσια διάταξη..........
Κατά την ενημέρωση προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι η περιφερειακή Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες έπραξαν το καθήκον τους απευθυνόμενες στην αρμόδια Αρχή για να πάρουν την άδεια να κάνουν διαπραγμάτευση με εργολάβους για το θέμα. Με την τακτική όμως αυτή θα φθάσουμε στα μέσα Ιουλίου και η ζημιά θα έχει ολοκληρωθεί. Έριξαν την ευθύνη στον εργολάβο, που κάνει τη δακοκτονία από το 2012 , γιατί στην προσφορά του στο διαγωνισμό ζήτησε 50.000 παραπάνω από τον κατά 100,000 ευρώ μειωμένο προϋπολογισμό του έργου.
Στην παρέμβαση του εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Στρατής Κόρακας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ευθύνες τη περιφ. Αρχής που παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, αρνείται να κάνουν τη δακοκτονία οι υπηρεσίες της Περιφέρειας όπως γινόταν παλιότερα και επιμένει να ξεκινά το διαγωνισμό τον Απρίλιο και όχι νωρίτερα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα απρόοπτα όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα με το βραχυκύκλωμα του διαγωνισμού. Σημείωσε ακόμα ότι η μόνη ευθύνη του εργολάβου, (που όπως οποιοσδήποτε εργολάβος επιδιώκει κέρδος και όχι ζημιά ) είναι ότι έδωσε προσφορά, αφού δεν "έβγαινε" με τον μειωμένο προϋπολογισμό του έργου… Όμως, τόνισε, και αν δε έδινε προσφορά πάλι στην ίδια κατάσταση θα βρισκόμασταν αφού όλα αυτά τα χρόνια, όπως και φέτος, είναι ο μοναδικός που συμμετέχει στο διαγωνισμό. Το αποτέλεσμα λοιπόν θα ήταν το ίδιο: θα ήμασταν, όπως και σήμερα, απελπιστικά καθυστερημένοι. Ενώ αν ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα θα είχαμε περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουμε σε περίπτωση που θα απέβαινε άγονος, όπως φέτος.
Άρα λοιπόν ας μη ρίχνει η περιφερειακή αρχή τις δικές της ευθύνες που , με το πρόσχημα της αύξησης των βιολογικών ελαιοδένδρων, μείωσε κατά 100.000 τον ήδη δραστικά μειωμένο από την κυβέρνηση προϋπολογισμό.
Η σημερινή απελπιστική κατάσταση, τόνισε, αποδείχνει αδιαμφισβήτητα ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να εναποθέτουμε την βασική πηγή εισοδήματος του νησιού μας στο συμφέρον του κάθε εργολάβου. Επιβάλλεται να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια και να εξασφαλίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά η προστασία της από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Αντέκρουσε επίσης τη προσπάθεια ορισμένων να επιρρίψουν την ευθύνη, για την ενδεχόμενη καταστροφή της σοδειάς, στους αγρότες που δεν αναλαμβάνουν να κάνουν οι ίδιοι ή οι συνεταιρισμοί τους τη δακοκτονία !!!!!
Στηλίτευσε επίσης κατηγορίες που ακούστηκαν κατά των εργατών δακοκτονίας ότι δήθεν δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο εκτός από το μεροκάματο (24 ευρώ !) και το ένσημο.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου να υπερασπιστούν το εισόδημά τους. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν από τους αρμόδιους το αυτονόητο να κάνουν σωστά την δουλειά τους
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1712 εμφανίσεις