Ακρίβεια: Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα – Περαιτέρω συμπίεση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων
Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας απέτυχαν στο να αποτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ενώ ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός σε τρόφιμα και μη βιομηχανικά είδη συρρίκνωσε τις πραγματικές αμοιβές σχεδόν για το σύνολο των εργαζομένων, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Η εν λόγω έκθεση καλύπτει το πρώτο εννεάμηνο του 2023, με αντικείμενο έρευνας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται σε βασικά υποσυστήματά της.
Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2023 ο πληθωρισμός σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας κατέγραψε συνολικό πληθωρισμό οριακά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο υψηλός τιμάριθμος στη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών συνεχίζει να περιορίζει την αγοραστική δύναμη, ειδικά των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα οποία είναι αναγκασμένα είτε να αυξήσουν περισσότερο τις δαπάνες τους για να διατηρήσουν την κατανάλωσή τους είτε, εφόσον δε διαθέτουν αποταμιεύσεις, να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, γεγονός που συνιστά υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.
Ακόμα, μεταξύ 2021 και 2022, τα νοικοκυριά με τη χαμηλότερη δαπάνη μείωσαν τη μέση μηνιαία ποσότητα ενέργειας που κατανάλωσαν (θέρμανση κύριας κατοικίας, υγραέριο, ηλεκτρισμός), όμως η δαπάνη τους αυξήθηκε υπέρμετρα σε σχέση με τα υπόλοιπα νοικοκυριά.
Στο ίδιο διάστημα, τα νοικοκυριά χαμηλής και μεσαίας δαπάνης περιόρισαν δραστικά την ποσότητα λαχανικών, ψαριών και ζυμαρικών, που κατανάλωσαν, αλλά η δαπάνη τους σε αυτά τα προϊόντα αυξήθηκε σημαντικά, τάση η οποία ήταν πιο έντονη στα φτωχότερα νοικοκυριά.
Σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, τα φτωχότερα νοικοκυριά δεν είχαν τη δυνατότητα να περιορίσουν την ποσότητα που κατανάλωσαν, επομένως επιβαρύνθηκαν περισσότερο. Μεγάλη ήταν η πτώση στην ποσότητα κρέατος που καταναλώθηκε σχεδόν για το σύνολο των νοικοκυριών, ενώ ιδιαίτερα άνιση ήταν η επίδραση του πληθωρισμού στην κατανάλωση τυριού».
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1061 εμφανίσεις