Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Δήμητρα
Την επιφύλαξη της Ν.Δ. ως προς την ψήφιση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την οργάνωση και λειτουργία του «Ελληνικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ» εξέφρασε χθες, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ως Εισηγητής της Ν.Δ., ο Βουλευτής Ν. Χίου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Μουσουρούλης.
Συγκεκριμένα, ο Κωστής Μουσουρούλης επεσήμανε ότι ο νέος Οργανισμός, στον οποίο έχουν συγχωνευτεί τέσσερεις (4) ετερόκλητες, μη συμπληρωματικές, δομές «μοιάζει με τη ρώσικη κούκλα, ‘‘μπάμπουσκα’’: Ο ένας φορέας κρύβεται μέσα στον άλλο». Περαιτέρω, σημείωσε ότι πρόκειται για διαχειριστική αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης του Πα.Σο.Κ. για τη διοικητική συγχώνευση των εν λόγω δομών «που δεν υπακούει σε καμία λογική και δεν επιβεβαιώνει κανέναν απολύτως σχεδιασμό». Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει εξοικονόμηση πόρων, αλλά επιβάρυνση των αγροτών και των καταναλωτών μέσω της επιβολής ‘‘τελών’’ σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που υπόκεινται σε έλεγχο, τα οποία στην ουσία αποτελούν νέο φόρο.
Ο Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε πως ο διαφημιζόμενος σκοπός του νομοσχεδίου περί ‘‘ολοκληρωμένης υποστήριξης’’ της αγροτικής οικονομίας απέχει πολύ από αυτά που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του. Ειδικότερα, οι προβλέψεις για την αγροτική έρευνα συρρικνώνουν το αντικείμενό της, στερούνται προσανατολισμού και δεν υπάρχει καμία συνέργεια με τον κύριο ερευνητικό κορμό της χώρας. Στην αγροτική εκπαίδευση εισάγεται με ανορθόδοξο τρόπο το ‘‘Τεχνολογικό Λύκειο’’, με διατάξεις που είναι σε αντίθεση ακόμη και με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες η Ν.Δ. έχει διαφωνήσει. Στην κατάρτιση εξακολουθεί η στρεβλή αντιμετώπιση και αντί να πάει το σύστημα στην αγροτική εκμετάλλευση γίνεται το αντίστροφο, καλώντας τον αγρότη για θεωρητική διδασκαλία στην πρωτεύουσα της κάθε περιφέρειας. Περαιτέρω, η πολιτική ποιότητας παρουσιάζεται εκτός του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι η περιφερειακή συγκρότηση του προτεινόμενου Οργανισμού είναι ισοπεδωτική, αγνοεί πλήρως το νησιωτικό χώρο και βρίσκεται σε αντίθεση ακόμη και με τις διακηρύξεις του κ. Σκανδαλίδη για ‘‘περιφερειοποίηση’’ της αγροτικής πολιτικής. Πρότεινε τη σύναψη δεκατριών (13) στρατηγικών και αναπτυξιακών συμβολαίων μεταξύ του Υπουργείου και της κάθε Περιφέρειας για τον πρωτογενή τομέα, ώστε με βάση την ταυτότητα της κάθε περιοχής να μπορούν οι υποστηρικτικές δομές του Οργανισμού να συνεισφέρουν στην ανάκτηση και τη μόχλευση της προστιθεμένη αξίας των αγροτικών προϊόντων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:: «Έχω βαρεθεί να ακούω την περιγραφή του προβλήματος της χώρας. Άλλος το περιγράφει με πράσινο χρώμα, άλλος με γαλάζιο, άλλος με κόκκινο. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Χρειάζεται σωστή διάγνωση, αποτελεσματική θεραπεία και πάνω από όλα πειθώ, δηλαδή γι’ αυτό που κάνουμε να πείθουμε τον άλλο ότι είναι σωστό».
Ο Εισηγητής της ΝΔ επεσήμανε ότι τα πάγια διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα, σε συνδυασμό με το διεθνή ανταγωνισμό και τις εξελίξεις, όπως προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέτουν θέμα βιωσιμότητας της αγροτικής οικονομίας και ενδεχομένως συνεπάγονται απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. «Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η πολιτεία να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της, τις πολιτικές της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα επερχόμενα», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Αυτό αφορά σαφέστατα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις διοικητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις δομές του αγροτικού τομέα, αρχής γενομένης από τις δομές, τις υπηρεσίες και τη διάρθρωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
- Προσθήκη νέου σχολίου
- 1342 εμφανίσεις